Home page
   Profil Dr.VOICU
   Cabinetul Bendis
   Afla despre piele
   Peeling chimic
   Programeaza-ti o consultatie
   Contact
  Imbatranirea pielii
Structura pielii
Evaluarea tipurilor de piele


      

           BENDIS
           Frumusetea vine din interior.
           Las-o sa se vada. 

           MALE ESTET
           Primul site de chirurgie
           plastica pentru barbati.           DrVoicu.ro
           "Unde spiritul nu lucreaza cu
           mainile, acolo nu este arta."
Leonardo Da Vinci         
 
 
Dr. Radu VOICU      

Cum imbatraneste pielea

Incepem sa imbatranim inca din momentul in care ne nastem, si in decursul vietii efectele imbatrinirii sunt evidente pe corpul nostru. Pina in jurul virstei de 25 de ani efectele acestui proces constau in cresterea si dezvoltarea corpului. Incepind cu 25 de ani, efectele imbatrinirii incep sa se vada pe piele.

Genetic imbtrinirea este programata cronologic si produce modificari biochimice in collagen si elastina care constituie tesutul de legatura care da pelii tonicitatea si elasticitatea caracteristica. Programul genetic este diferit pentru fiecare persoana asa ca pierderea elasticitatii si tonicitatii pielii apare in momente diferite ale vietii personalizat la fiecare individ.

Simultan cu procesul genetic de imbatrinire are loc si procesul de imbatrinire a pielii datorat factorilor de mediu - fotoimbatrinire. Acest process este rezultatul expunerii pielii la soare. Fumatul deasemenea contribuie la acest effect de imbatrinire prin modificarile biochimice care au loc in piele. Tot in acest process este implicat si efectul altor factori de mediu asupra pielii (frig, vant etc)

Fotoimbatranirea interactioneaza cu imbatranirea cronologica grabind astfel procesul de imbatrinire cronologica. De fapt,fotoimbatranirea este responsabila de majoritatea schimbarilor asociate varstei, aparute la nivelul pielii: pigmentari, suprafete rugoase, riduri fine, petele de batranete pe maini si dilatatiile vasculare. Expunerea cronica la soare reprezinta un risc major pentru cancerul de piele - carcinom bazocelular, spinocelular si melanom.

Efectele fotoimbatranirii se acumuleaza de-a lungul anilor datorita expunerii la soare. Pentru inceput efectele pot fi nevizibile la o privire obisnuita chiar daca aceste efecte sunt in crestere. Intr-un cuvant - se trec cu vederea. Odata cu trecerea timpului aceste efecte incep sa fie vizibile. O parte din ele se manifesta sub forma unor leziuni care devin foarte comune procesului de fotoimbatrinire. Acestea includ:
Petele de batranete - LENTIGO - zone mici plate, de culoare bruna cu marginile rotunjite. Se gasesc pe fata, maini, spate si picioare. Seamana cu pistruii dar sunt mai mari ca suprafata. Sunt determinate atit de imbatrinirea genetica cat si de fotoimbatrinire. Nu sunt periculoase . Oricum, o pata inchisa la culoare, plana, cu margini neregulate trebuie examinata de un dermatolog pentru a fi siguri ca nu este un melanom


Keratoza actinica - formatiuni rosietice cu aspectul unui neg, cu suprafata rugoasa, aparute pe zonele expuse la soare. Pot fi precursorii carcinomului spinocelular.


Keratoza seboreica - formatiuni cu aspect de neg, de culoare bruna sau neagra dezvoltate pe zona expusa frecvent la soare. Nu sunt canceroase sau precanceroase si sunt usor de eliminat.


Angioame ciresii - mici formatiuni rotunde de culoare rosu sralucitor, dure create prin dilatarea vaselor. In proportie de 85% apar in decada a 4-a de viata de obicei pe corp. Nu sunt periculoase.


Capilare sparte - TELANGIECTAZII - vase mici faciale dilatate, de obicei determinate de expunerea la soare.
Riduri - schimbari in elasticitatea tesuturilor aparuta in urma expunerii la soare, efectelor gravitatiei, sau miscarilor pielii. Se pot trata diferentiat in functie de cauza determinanta prin injectare cu toxina botulinica (ridurile dinamice) sau cu substante de umplere (ridurile statice).


Prevenirea fotoimbatranirii

Este sigur faptul ca efectele imbatrinirii cronologice nu se pot incetini sau elimina. Dar deasemenea este cunoscut ca efectele fotoimbatranirii determinate de expunerea la soare POT FII INCETINITE. Pentru a ferii pielea de efectele daunatoare ale expunerii la soare folositi o crema potectoare cu factor 15 sau mai mare, palarie sau sapca cu boruri largi sau cozoroc si imbracaminte corespunzatoare pentru protejarea membrelor. Evitati expunerea la soare in perioada orara 11.00-16.00 cind soarele are cea mai mare intensitate. Incercati sa limitati bronzarea artificiala in saloane cu solare. Daca pielea este deja afectata de expunerea la soare, urmarea acestor sugestii poate incetinii procesul de fotoimbatrinire.

Deasemenea un rol important in prevenirea acestui proces este mentinerea pielii la un nivel de elsticitate si tonicitate propice pentru a face fata actiuni factorilor de mediu. De aceea este indicat in acesta situatie mezoterapie si peeling.

www.cere.ro
Best-top Romania : Lista de top globala Download - Roportal jocuri
Medicina Voteaza / Adauga Site  Director Web Romania - LinkWeb.ro - Adauga si site-ul tau Director Web Clink.ro Adauga site in top online